Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

02 heinäkuuta 2007

Grillattua karitsanpotkaa ja tummaa punaviinikastiketta

Perjantaikokin onnen viikko
Aina silloin tällöin amatööriäkin onnistaa lieden äärellä. Silloin tulee todettua kovaan ääneen, että kylläpä on hyvää ja päiviteltyä oikein perusteellisesti annoksen silmiä hivelevää ulkonäköä tai maun vietteleviä nyansseja. Mutta harvoin ruoka onnistuu niin hyvin, että jopa anoppi kehuu! Tätä ruokaa taisi jopa anoppi kehaista, joten sen on täytynyt olla oikein erikoisen hyvää. Tai sitten kesäinen saaristo ja hyvä punaviini sotkivat anopin ajatukset. Niin tai näin, onnelliseksi tulin omista kokkailuista. Aika omahyväistä, mutta mukavaa.

Perjantaikokille tuli muuten joulu keskelle kesää! Posti kantoi laatikoittain viiniä kokeiltavaksi reseptien kanssa. Kävin pitkän henkisen kamppailun itseni kanssa- mitä siihen meni, puolisen minuuttia vastaanottokuittausta innoissani kirjoittaessa - kunnes päätin tähän luontoani ja periaatteitani koettelevaan tehtävään ryhtyä. Uhrautuvaisena totesin, että perjantaikokin on tehtävä mitä perjantaikokin on tehtävä. Ja se tehtävä oli siis löytää noista laatikoista kesän resepteille sopivia viinejä ja ihan vaan maistelemalla. Kova homma.

Nyt siis kesän ajan myös viinivinkki on kirjeessä mukana. Yleisön pyynnöstä ja kokin suureksi riemuksi.

Grillattua karitsanpotkaa ja tummaa punaviinikastiketta
Tämä ruoka on klassinen saaristolaisherkku, sillä lammas kuuluu saaristoon kuin mustamakkara Tampereelle. Ruoka yllättää näyttävyydellään ja lumoaa mureudellaan.

Taika on hauduttamisessa, sen aikana tiivistyvissä mauissa ja haudutusliemestä syntyvässä taivaallisessa kastikkeessa. Aikaa tähän menee n. 1 vrk odotellessa, mutta itse valmistus on helppoa. Ja sitä paitsi kesällähän jos koskaan sitä aikaa pitäisi olla!

AINEKSET neljälle
- 4 karitsanpotkaa
- 1 sitruuna
- timjamia, tuoretta tai kuivattua
- puolikas pieni lanttu
- pari porkkanaa- iso sipuli
- kolme kynttä valkosipulia
- 2 rkl lihafondia
- 1 litra vettä
- merisuolaa ja pippuria myllystä

KASTIKKEESEEN LISÄKSI
- 5 dl karitsan lientä
- 2 dl ruuan kanssa tarjottavaa punaviiniä
- 4 kpl salottisipuleita
- 1 rkl soijaa
- 1 tl hunajaa
- maizenaa

Lisukkeeksi esim. kesän salaattia tai paistettuja uusia perunoita.

VALMISTUS
Kuori sitruuna ja ripottele keltainen kuori (ei valkoista osaa) potkien päälle. Murskaa valkosipulit ja laita joukkoon. Purista päälle vielä hieman sitruunamehua. Pilko joukkoon runsaasti timjamia. Mausta vielä suolalla ja pippurilla. Anna maustua esim. yön yli.
Maustumisen jälkeen putsaa potkat. Ruskista potkia pannulla hetki ja laita uunivuokaan. Pilko porkkanat, sipuli ja lanttu isoiksi paloiksi ja paahda niitä tulikuumalla pannulla, kunnes ovat osittain jo tummia. Laita uunivuokaan ja kaada päälle fondista ja vedestä sekoitettu lihaliemi. Lisää lihalientä siten, että potkien liha peittyy. Hauduta 2,5 - 3 tuntia 150 asteessa.

Ota lihat uunista ja siivilöi liemi. Keitä lientä ja punaviiniä kokoon hetki pilkottujen salottisipuleiden kera. Mausta kastike tilkalla soijaa ja hunajaa sekä tarvittaessa lisää suolaa. Siivilöi lopuksi sipulit pois ja suurusta kastike. Kiiltoa kastikkeeseen saat tarvittaessa lisäämällä pienen nokareen voita.

Voit vielä grillata potkia hetken, jos haluat pintaan tummemman värin.

Suussasulavaa...

HUOM! Ylijäävästä liemestä saat taivaallisen lihakeiton pohjan tai hyvää raaka-ainetta tuleviin kastikkeisiin. Laita vaikka pakkaseen.

Viinivinkki
Lampaan kanssahan toimii aina Pinot Noir ja laatikosta löytyi myös yksi kyseistä rypälettä edustava juoma. Pruuvasin Trapiche Pinot Noir Oak Cask -pullon potkan kera ja tyytyväisenä nyökytteli koko seurue. Löytyy kokin puuhalaatikon lisäksi Alkosta numerolla 412307. Hintaa hitusen alle kympin. Suosittelen!

Herkullista viikonloppua!

Terveisin
Perjantaikokki

Ei kommentteja: