Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

19 maaliskuuta 2007

Herkullinen punajuurikeitto ja valkosipulicrostinit

Kevättä rinnassa!
Kokki on kovin huolissaan ilmaston lämpenemisestä. Pidemmällä aikavälillä kyse on vakavasta ongelmasta, mutta maaliskuun auringosta nauttiessa on huoli kaukana. Niin kevytmielisestä ja käpyrauhasen vietävissä olevasta olennosta on perjantaikokissakin kyse. Keväällä ei kokki pysty masentumaan, vaikka sitä kuinka yrittäisi.

On melkoisen hauskaa herätä säpsähtäen huomaamaan, että ikkunasta tulvii valoa - kellon täytyy olla jo yhdeksän ja taas on kokki myöhässä. Perunat kuorimatta ja kalat pilkkimättä. Vilkaisu kelloon ja pikainen kiitos kevätauringolle. Kello on puoli seitsemän ja kokki kääntää onnellisena kylkeä. Mikä meidät suomalaiset pitäisi valppaina, ellei joka vuosi saapuva kevät!

Nauttikaa valosta ja kevään väreistä. Kohta on meri jäästä vapaa ja rannat siianonkijoita täynnä. Nyt oli kokin pakastin kalasta tyhjä, joten oli pakko käydä juuresten kimppuun. Onneksi, sillä vaimon avustuksella tuli taas niin hyvää ruokaa, että!

Ja onhan tämän perjantain resepti eräänlainen kevään väriläiskä sekin! Kippaa vaikka olohuoneen vaalealle matolle, kuten kokin pikkuapuri, niin johan on väriä elämässä :)

Herkullinen punajuurikeitto ja valkosipulicrostinit

AINEKSET
neljälle hengelle

- 8 keskikokoista punajuurta kuorittuna
- 1 punasipuli
- 1 rkl kanafondia (tai yksi kanaliemikuutio)
- 3 dl vettä
- 2 dl kermaa
- 200 g chevreä
- 4 siivua kaapissa kuivahtanutta paahtoleipää
- 1 valkosipulinkynsi
- oliiviöljyä paistamiseen
- suolaa ja pippuria myllystä

VALMISTUS
Pilko punajuuret ja sipuli. Paista sipulia hetki oliiviöljyssä. Lisää punajuuret. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää fondi ja vesi ja anna kiehua, kunnes punajuuret ovat kypsiä.

Tee sillä aikaa valkosipulicrostinit. Pilko valkosipuli siivuiksi ja paahtoleivät pieniksi kolmioiksi. Paahda valkosipulia ja leipiä oliiviöljyssä, kunnes leipäpalat ovat rapeita ja kullanruskeita. Heitä valkosipulit pois.

Kun punajuuret ovat kypsiä, lisää kerma ja soseuta keitto. Jos käytössäsi on yleiskone tai ns. blenderi, käytä sitä. Anna koneen käydä pari minuuttia, niin saat parhaan lopputuloksen. Voit käyttää myös sauvasekoitinta.

Annostele keitto lautasille ja asettele juustosiivuja keiton pinnalle ja juuston päälle crostinit.

Taivaallista...

Hyvää ja helppoa viikonloppua. Ja muistakaa käydä äänestämässä!. Viikonloppuna sataa ainakin saaristossa räntää, joten nauttikaa auringosta aina kun mahdollista!

Terveisin
Perjantaikokki Herrankukkarosta ja s/s Ukkopekalta

Ei kommentteja: