Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

23 maaliskuuta 2007

Kaht lai lohta uunist

Vastakohdat kaunistavat toisiaan
Upeaa, kun voi samanaikaisesti iloita keväästä, haaveilla Pekka Poudan lupaamista aurinkokeleistä ja lämpöasteista (huomenna +10 astetta ja täyttä aurinkoa koko saaristoon - Aurajoestakin lähti jäät jo alkuviikosta!) sekä samalla suunnitella hiihtomatkaa Lapin mahtaville hangille. Ei onnistu ihan joka maassa - rantatossu toisessa jalassa ja toisessa Sievin suksimono.

Näin se on keittiössäkin - vastakohdat kiehtovat. Kuumaa ja kylmää. Rapeaa ja pehmeää. Hapanta ja makeaa. Kun ruokalajissa on erilaisia elementtejä, on siinä klassikkoainesta. Ajatteleppa vaikka rapeita, kuumia vohveleita ja vaniljajäätelöä! Tai mieti miksi sweet and sour löytyy jokaisesta kiinalaisravintolan ruokalistasta? Ja kuinka makea saaristolaisleipä maistuukin erityisen hyvälle kirpeän tyrnivoin kera. Siinä on muuten aito saaristolainen sweet&sour-yhdistelmä :)

Tällä viikolla kokilla teki mieli sekä kylmäsavulohta että tavallista lohta. Vastakohtiako? Ei ehkä täysin, mutta hyvin erilaisia makuja kuitenkin. Oli pakko kokeilla, että mitä tulee, kun laittaa ne samaan annokseen. Vaimo, kokin kiehtova vastakohta, piti, joten mikset sinäkin!

Kaht lai lohta uunist
AINEKSET
Neljälle hengelle tarvitset:

- ruodoton ja nahaton lohifileen pala n. 600g
- 50 g kylmäsavulohta
- pieni kukkakaali
- pieni purjo
- 1 sipuli
- 100 g pakasteherneitä
- 1 iso suolakurkku
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 dl kermaa
- 1 dl kuivaa valkoviiniä
- 1 rkl kalafondia tai 1 kalaliemikuutio
- 1 tl dijon-sinappia
- oliiviöljyä

VALMISTUS

Pilko kukkakaali, purjo, valkosipuli ja sipuli pieneksi. Paista niitä hetki pannulla tilkassa oliiviöljyä, kunnes sipuli on kullanruskeaa. Lisää joukkoon herneet ja pilkottu suolakurkku. Paista n. minuutti ja kaada kasvikset uunivuokaan. Kaada pannulle kerma, valkoviini ja kalafondi sekä sinappi. Kiehuta puoleen ja kaada kasvisten päälle. Lado kasvisten päälle siivutettu kylmäsavulohi. Tämän voi jättää poiskin, mutta tuo mukavan savun maun ruokaan.

Paista toisella pannulla (tai samalla, mutta huuhdo pannu välillä) kalaan ruskea pinta kuumalla pannulla (n. 30 sekuntia per puoli). Aseta kala vihannespedille ja sitten ruoka uuniin n. 15 minuutiksi 200 asteeseen.

Oikke vaa kamala hyvää ruokahaluu sanos turkulaine!

Ja oikein mukavaa viikonloppua kokin puolesta

Saaristolaisleivän resepti?
Moni sitä kysyy, mutta ei sitä millään viitsisi luovuttaa. Sehän on eräitä niitä tarkimmin varjeltuja liikesalaisuuksiamme... Mutta kerran on tullut luvattua, että kun perjantaireseptin tilaajien määrä rikkoo 10 000 rajan, niin kerrottavahan se on. Reilu tuhat puuttuu, sillä tänään aamulla teitä oli 8956 kappaletta. Että terve vaan kaikille :)

Jos siis limpun resepti kiinnostaa, niin vinkkaa kirjeestä kaverille. Lähetä vaikka tämä kirje eteenpäin.Kaveri hei! Sinä voit tilata kirjeen itsellesi alla olevan linkin kautta...
Perjantaireseptikirjeen tilaukseen

Ei kommentteja: