Chevrellä gratinoitu portobello
Linja lipsuu kuin kokin fillari rantatiellä
Talvi on taivaallista aikaa. Näillä pakkasilla extremeurheiluksi lasketaan jo 500 metrin pikakävely automarketin parkkipaikalla tai postin hakeminen ilman pipoa. Tai sitten fillarointi rantatiellä. Ei siis tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan elämyksiä etsimään. Mutta toisaalta, suomalaisen toinen jalkahan on aina etelän lomalennon liian pienessä jalkotilassa... Siksi silloin, kun on kaikkein kylmintä, on aika matkustaa välimeren maisemiin. Vaikkakin sitten lautasella.
Tämän perjantain resepti ei siis ole saaristolaisruokaa eikä kalaa. Lipsahti linja, mutta jos lipsuu, niin lipsukoon kunnolla!
Buon appetito!
Chevrellä gratinoitu portobello
Portobello on italiaa ja sanan tarkka käännös on "kannan kaunista". Ajattelin, että onpa hauska nimi ja koitin löytää sen alkuperän. En löytänyt. Sen sijaan löysin eri sienten suomalaisia nimiä, kuten hytyrypykkä tai kalvashaprakas. Päätin lopettaa etymologiset tutkimukset ja ruveta kokkaamaan portobelloja. Tuntui järkevämmältä puuhalta.
Tämä resepti hurmaa helppoudellaan ja etelän maullaan.
AINEKSET NELJÄLLE (riittää esim. alkupalaksi)
- 4 isoa portobello-sientä
- 350 g chevreä (isosta kiekosta)
- rucolaa, tammenlehvää tms. salaattia
- 2 rkl pesto
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl vin cottoa
- suolaa ja mustapippuria myllystä
VALMISTUS
Leikkaa portobellojen jalat irti lakista. Siivuta ne. Laita lakit ylös alaisin uunipellille ja lado siivutetut jalat lakkien alapinnalle. Leikkaa chevre neljään siivuun ja laita jokaiselle lakille yksi siivu. Paista uunissa 250 asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes juusto rusehtaa.
Asettele lautaselle salaattipeti. Ripottele salaatille hieman vin cottoa (tai oliiviöljyä ja balsamicoa). Rouhi päälle pippuria ja suolaa. Jatka pestoa parilla ruokalusikallisella oliiviöljyä. Nosta sienet suoraan pelliltä salaattipedille ja koristele annos ripottelemalla pestokastiketta sinne tänne.
Kypsyys on oikea, kun juusto rusehtaa ja silti sienessä on vielä puruvastusta.
Sitten ei muuta kuin punaviiniä pullo ja ajatukset Italiaan! Saaristoon keritään taas ensi viikolla.
Kiinnostaako kokkikurssi saaristossa?
Vielä on jonkin verran tilaa kaikissa päivissä. Päiviähän on kolme keväällä ja lisätiedot löydät alla olevasta linkistä! Linkki vie Herrankukkaron sivuille.Tavataan Herrankukkarossa!Mukavaa viikonloppua ja ensi perjantaiseen. Lisätietoa kokkikursseista
Terveisin kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti