Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

24 elokuuta 2007

Grillattua lammasta ja lämmintä salaattia paprikoista ja perunoista, aiolia

Asenne ratkaisee. Aina.

Tällaisen puskuritarran saatat nähdä liikenteessä. Kyseessä on Positiivarien oivallisen osuva slogan.

Kun kerroin muutamalle ihmiselle kokkailuharrastuksesta purjeveneessä, sain ihmetteleviä katseita. Eihän niissä tiloissa mitään voi tehdä. Väitin, että voipas. Lisäsin vettä myllyyn ja kerroin, että siinä 37-jalkaisessa veneessä kokkailtiin lounaat ja kolmen aterian illalliset joka päivä ja lisäksi annokset kuvattiin. Oman lusikkansa soppaan laittoivat vielä kolme lasta, iät kuukaudesta neljään vuoteen. Ja kuusi aikuista.

Ja valmisruokaa ei käytetty.

Olen monesti miettinyt, että miksi ihmeessä sitä jaksaa aina säätää näin paljon. Miksi ei lomalla tyytyisi lekottelemaan ja hörppimään pussikeittoa? Taitaa hyvä ruoka olla vain niin lähellä sydäntä, että ilmankaan ei oikein osaa olla.

Niin tai näin - asenne ratkaisee! Myös kotikeittiössä. Aina.

Asenne ratkaisee. Aina. -tarrat Positiivarien nettikaupasta

Grillattua lammasta ja lämmintä salaattia paprikoista ja perunoista, aiolia

Tämä lammasresepti on ehdoton grillisuosikkini. Salaatti puolestaan pitäisi alkuperäisen ohjeen mukaan tarjota kylmänä, mutta se on erittäin maukasta myös kuumana. Valmistusjärjestys: laita lampaat marinadiin esim. päivää ennen. Valmista aioli, eli valkosipulimajoneesi. Valmista salaatti ja grillaa lampaat.

Aikaa tähän menee jonkin verran, mutta takaan, että et pety!

AINEKSET LAMPAASEEN
- 16 kpl lampaan tai karitsan kyljyksiä (4 kpl / syöjä)
- 1,5 dl oliiviöljyä
- sitruuna
- kolme valkosipulin kynttä
- 2 rkl pilkottua timjamia
- 2 rkl pilkottua rosmariinia
- suolaa ja pippuria myllystä

LAMPAIDEN VALMISTUS
Puhdista lampaiden luut (ellei lihakauppias ole tehnyt sitä puolestasi). Raasta sitruunan kuori. Sekoita kuori öljyn ja yrttien sekä suolan ja pippurin kera. Purista joukkoon vielä sitruunan mehu. Murskaa valkosipun kynnet sellaisenaan (niitä ei tarvitse edes kuoria) ja laita mukaan marinadiin. Pyörittele lampaat marinadissa ja anna maustua mielellään yön yli.

AINEKSET SALAATTIIN
- 2 kpl isoa rosamunda- perunaa (tai muuta jauhoista perunaa)
- 2 kpl paprikaa, keltainen ja punainen
- 1/2 dl oliiviöljyä
- 50 g fetaa
- 1 kpl kurkkua
- 1 kpl punasipulia silputtuna
- 12 kpl varrellisia kapriksia
- 2 rkl balsamiviinietikkaa
- suolaa ja mustapippuria myllystä

SALAATIN VALMISTUS
Leikkaa perunat n. 2 cm kuutioiksi. Älä kuori niitä, vaan pese ne. Poista paprikoista siemenet ja leikkaa saman kokoisiksi kolmioiksi. Pyörittele oliiviöljyssä, mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa 200 asteessa, kunnes perunat ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Kuori kurkku, halkaise ja poista siemenet lusikalla. Suikaloi juustohöylällä tai kuorimaveitsellä n. 5 cm mittaisia lastuja. Murusta feta haarukalla. Sekoita ainekset keskenään. Tarjoa joko kuumana tai kylmänä.

AIOLIN AINEKSET
- kaksi keltuaista
- n. 2 dl öljyä
- 0,5 rkl etikkaa
- kaksi valkosipulinkynttä murskattuna
- 1 tl dijon-sinappia
- suolaa

AIOLIN VALMISTUS
Vatkaa öljyä keltuaisten joukkoon pikkuhiljaa. Kun majoneesi saa oikean koostumuksen, mausta se etikalla, sinapilla ja suolalla sekä valkosipulilla.

Kokkailu ei ole välineurheilua

Mutta mikään ei ole kivempaa, kuin kokkailu hyvillä välineillä. Yhteistyökumppanimme haluaa tarjota perjantaireseptiläisille mahdollisuuden voittaa keittiötarvikkeita arvonnassa. Osallistumaan pääset viereisestä linkistä.

Mukavaa viikonloppua ja arpaonnea!

Perjantaikokki

Arvontaan

Ei kommentteja: