Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

05 huhtikuuta 2007

Lohikääryle kylmäsavusilakkamoussella

Torstai on toivoa täynnä
Johan on kliseinen aloitus reseptikirjeelle - melkein jäi kirjoittamatta, tunnustan... mutta oli pakko käyttää tilaisuus hyväksi, kun kerrankin soin itselleni kunnian kirjoittaa teille jo torstaina! Syy aikaistettuun kirjeeseen on tietenkin pääsiäinen - tuo suklaamunien ja lampaanlihan riemujuhla (kokilla on paha tapa ajatella vuodenkiertoa ja juhlapyhiä ruokien ja raaka-aineiden innostamana).


Kukin viettäköön pääsiäistä tyylillään, mutta muistakaa ihmeessä syödä hyvin! Jos ette muuten, niin vaikka vain muodon vuoksi (kuten eräällä entisellä muusikolla - nykyisellä kiireapulaisella on tapana sanoa).

Kokin tyyliin kuuluu esitellä juhlapyhiksi usein jotain aivan muuta kuin mitä asiakasomistajalehdet ja paikallislehtien ruokapalstat hehkuttavat - eli joku täysin erilainen ruoka kuin kyseisen juhlapyhän pitopöytään ehdottomasti kuuluisi. Syy tähän on, että kaikkihan nyt joulun, juhannuksen tai pääsiäisen klassikot tietävät. Kinkkua, pashaa ja Kindereitä... Mutta kuka miettii kaupan lihatiskin ruuhkaisessa jonossa, sitä maapallon toiselta puolelta Suomeen risteillyttä lampaanviulua odotellessaan, juhlapyhää seuraavan päivän ruokalistaa?

Ohessa vinkki, ole hyvä.

Lohikääryle kylmäsavusilakkamoussella
Tämä resepti jatkaa "kaht lai kalaa" -sarjaamme. Annoksessa yhdistyy kaksi erilaista kalaa, erilailla valmistettuna, muodostaen maistuvan kokonaisuuden! Resepti syntyi kokin miettiessä mihin käyttäisi kylmäsavusilakkamoussesta ylijääneen raaka-aineen. Mousse kun on todella hyvää, mutta sellaisenaan sitä ei viitsi muutamaa desiä enempää syödä :)

AINEKSET (neljälle):

- 400g lohifilettä nahattomana ja ruodottomana (mieluummin leveämmästä päästä)
- kylmäsavusilakkafileitä (Piipanoja) 100g
- 2 kpl salottisipulia
- 1 prk smetanaa
- 2 rkl ruohosipulia pilkottuna
- suolaa ja pippuria myllystä
- hammastikkuja

VALMISTUS:

Halkaise lohifile puoliksi siten, että saat kaksi koko fileen kokoista lohen palaa, joiden paksuus on puolet alkuperäisestä. Halkaise kaksi levyä vielä leveyssuunnassa puoliksi, jolloin saat neljä yhtä paksua ja suurta fileen palaa. Ohuemmasta kalasta on helpompi tehdä rulla.

Poista silakoista nahka vetämällä ja pilko silakoiden liha pieneksi. Pilko salottisipuli pieneksi. Vatkaa smetanaa käsin hetki, jotta siitä tulee kuohkeampaa. Pilko ruohosipuli. Sekoita silakat, smetana ja sipulit massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

Jaa massa lohifileiden päälle tasaisesti tee lohesta nyytit tai rullat ja sulje päät hammastikuilla. Paista 200 c uunissa n. 10-15 minuuttia tai kunnes kala on kypsä.

Valmista lisukkeeksi höyrytettyjä kasviksia ja perunamuussia.

Erinomaista torstaita, oikein hyvää pääsiäistä ja tavataan taas ensi viikon perjantaina! Silloin kokki raportoi teille livenä Ylläksen juurelta, Lapin opintomatkalta, lappalaisen keittiön herkuista.

TerveisinKokki Herrankukkarosta ja Ukkopekalta

Ei kommentteja: