Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

13 huhtikuuta 2007

Kylmäsavuporoa rieskarullassa

Lomalla tekee mieli paikallisia herkkuja
Terveiset Lapista, arvon perjantaireseptiläiset. Ja ennen kaikkea - oikein mainiota perjantaita ja kolmattatoistapäivää!

Kuten vinkkasin viime perjantaina, olen nyt Lapissa tutkimassa paikallisten ravintoloiden, markettien ja tuottajien antimia. Ruoka ja sen tekeminen on siksi kivaa, kun siihen voi yhdistää myös matkailun.

Innoissani odotin löytäväni paikallisista kaupoista kasapäin lähikylien tuotteita - vastakalastettua rautua, juuri leivottua rieskaa tai pehmeän maukasta leipäjuustoa. Pahaksi pettymyksekseni totesin, että paikallisen kaupan valikoima on yksi yhteen etelän markettien kanssa - joskin hieman suppeampi. Reseptiini olisin tarvinnut ohutta, aitoa lappilaista rieskaa, mutta hyllystä löytyi vain sitä yhtä - enemmän sämpylää muistuttavaa leipää, jota kotini viereisellä ABC-huoltoasemallakin on tarjolla. Meksikolaisten tortillojen valikoima oli laajempi kuin Lapin rieskojen, joten niihin oli tyytyminen. Kalahyllyssäkin oli ihka-aitoa kirjolohta eteläsuomalaisesta kalatukusta ja leipäjuustotkin tulivat lähempää Helsinkiä kuin Kittilää. Siinä se ruokakulttuurin paikallisuus.

Samalla tunsin kyllä piston sydämessäni - mihin ihmeeseen mekin panttaamme aitoja saaristolaisia herkkujamme? Miksi ruokalistamme muistuttaa monesti enemmän thaimaalaisen kotikeittiön kaapin sisällöstä tehtyä kuin suomalaisen? Miksi emme tyrkytä tuotteitamme jokaiseen lähimarkettiin, kunnes kauppias väkisin suostuu ne valikoimiin ottamaan. Ehkä saariston kyläraitillakin liikuskelee joskus joku, joka haluaa maistaa paikallisia erikoisuuksia keskusliikkeen valikoiman ulkopuolelta.

Pitänee varmaan ottaa oikein asiaksi tämä paikallisuuden korostaminen. Takaan, että ensi kesänä ainakin saaristolaisleipäämme saa ostaa mukaan kaikista kolmesta pisteestämme... Alku sekin on!

Ps. onneksi poroa sentään löytyi :)

Kylmäsavuporoa rieskarullassa
Resepti on, kuten niin moni muukin hyvä asia (vaimo mukaan lukien), anopilta lainattu. Herkku maistuu ennen kaikkea kylmän rose-kuohuviinin kera koska vaan ja missä vaan. Leipänä voit käyttää ohutta rieskaa tai vehnätortillaa. Lihaksi parhaiten käy kylmäsavuporo, mutta voit korvata senkin esim. kylmäsavunaudalla. Muuntelumahdollisuudet ovat siis erinomaiset! Ja helppous hämmästyttää...

Kylmäsavuporotortilla piparjuuritahnalla

Tortilla 3 kpl
Piparjuuritahna 1 tl
Tuorejuustoa 4 rkl
Kylmäsavuporoa 100 g
Cantaloupe-meloni 200 g
Hammastikkuja 20 kpl

Sekoita piparjuuritahna tuorejuustoon ja levitä tahna tasaisesti tortilloille. Voit lisätä joko tuorejuustoa tai piparjuurta makusi mukaan. Levitä tortilloille ohueksi viipaloitua kylmäsavuporoa tasaisesti. Rullaa tortillat ja leikkaa suupalan kokoisiksi paloiksi. Kiinnitä hammastikulla ja koristele meloninpalasilla.


Oikein mukavaa viikonloppua!




Terveisinperjantaikokki (kuvassa oikealla :)

Ei kommentteja: