Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

27 huhtikuuta 2007

Grillattua lohta, parsaa parmakinkussa ja sauce moutarde

Kohta alkaa jazzi soimaan...
...kansa lähtee karkeloimaan. Vai miten se biisi nyt taas menikään.

Tätä kirjoittaessa on vielä carte-lista painamatta, viinilista viimeistelemättä, terassi maalaamatta ja uuni ostamatta. Siksi annoinkin itselleni oikeuden luopua ajankohtaisuudesta. Torstai-illan sijaan kirjoitan kirjettä sinulle tiistai-iltana. Tänään, kun kirjeen saat, on nimittäin kesäravintolamme Vaakahuoneen Paviljongin avajaiset (vaikka ei sitä tässä kirjoittaessa kyllä usko) ja en uskaltanut jättää kokkailuja torstai-iltaan. Yöunista kun ei silloin ole täyttä varmuutta, sillä olen kaiken lisäksi vielä asiakasryhmän kanssa koko illan Herrankukkarossa. Mukavaa puuhaa tosin!

No, kaikki valmistuu aina siihen käytettävissä olevassa ajassa. Oli sitä aikaa sitten liikaa tai liian vähän. Viinilistaakin on ollut aikaa valmistella viime syyskuusta. Ihme juttu tämä viime tinka. Miksi aina kaikki jää siihen?

Voit muuten tarkistaa, saimmeko ravintolan auki ajoissa, sillä jos menet Vaakahuoneen sivuilla alla olevasta linkistä, voit katsoa nettikamerasta, onko terassi kunnossa ja soittaako orkesteri (klo 18 jälkeen...). Ja jos löydät viinilistan sekä ruokalistan sivuiltamme ja niissä on vuosiluku 2007, saan onnitella itseäni.

Olo on kuin reality-TV:ssä!

Niin, se nettikamerakin on vielä hankkimatta.


Grillattua lohta, parsaa parmakinkussa ja sauce moutarde

Otsikon perusteella voisi päätellä, että on perjantaikokilla homma kihahtanut liedelle ja yksinkertaisuus unohtunut sen siliän tien. Mutta ähäkutti, ruuan tekeminen on helppoa kuin mikä ja aineksiakin tarvitaan vain muutamia.

AINEKSET neljälle

KALA
-500 g nahallista lohifilettä
-suolaapippurisekoitusta

PARSA JA PARMAKINKKU
-1 paketti parsaa
-4 siivua parmakinkkua

SAUCE MOUTARDE (eli sinappinen Hollandaise)
- 3 munan keltuaista
- 3 rkl kuumaa vettä
- 175 g voita
- 2 tl dijon-sinappia

VALMISTUS
Kuori parsat nupusta alaspäin. Keitä n. 2-4 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja kaada kattila täyteen kylmää vettä (lopettaa kypsymisen). Voit kokeilla parsan kypsyyttä kesken keittämisen. Jos se taipuu keskeltä kokkipinseteillä nostettaessa, on se jo ylikypsää...

Kirkasta voi, eli laita voi pieneen kattilaan ja levy pienelle lämmölle. Kun voi sulaa, kaada talteen vain kirkas neste. Vaalea hera jää pohjalle ja sitä ei tässä käytetä. Anna jäähtyä.

Kääri parsat neljään pakettiin parmakinkkusiivuilla. Lämmitä grilli. Itse käytän kalan kanssa foliota grillatessa, niin saa kalan tarvittaessa käännettyäkin. Mausta lohi suolalla ja runsaalla pippurisekoituksella. Laita grilliin.

Hipsi takaisin keittiöön valmistamaan sinappikastike. Laita paksupohjainen kattila liedelle ja liesi ykköselle. Kaada kattilaan 3 rkl kuumaa vettä ja kolme munankeltuaista. Vatkaa kuin vimmattu n. kolme minuuttia, kunnes sinulla on kaunis vaahto. Kaada voi pikkuhiljaa joukkoon koko ajan vatkaten (käske siipan pitää kiinni kattilasta). Mausta sinapilla. Siinä se.

Nyt takaisin grillin ääreen. Käännä kala hetkeksi ja grillaa parsanyyttejä muutama minuutti siten, että kinkku hieman rapeutuu, mutta parsat eivät ylikypsy tai tummu. Asettele kala lautaselle, parsanippu päälle ja kruunaa sauce moutardilla.

Valmistuu yllättävän helposti myös kiireessä, mutta on nautittava kaikessa rauhassa.Hyvää ruokahalua!

Kiitos kokkikurssilaisille!
Tämän kevään perjantaireseptiläisille varatut kokkikurssit ovat takana ja esitän suuren kiitoksen kaikille osallistujille. Viimeisin, viime viikon lauantaina kokkailtu kurssi jäi mieleen harvinaisen avoimena ja reippaana. Liekö ansiota suuren ikäjakauman. Kuvassa kurssin nuorin, Carolina, näyttää Julienille (ranskalainen keittiöpäällikkömme) miten Sipoossa liekitetään. Ja hyvin liekitetäänkin!

Mikäli haluat järjestää kokkikurssin ryhmällesi, onnistuu se kesäaikaan myös Vaakahuoneen Paviljongilla, Aurajokirannassa. Ole yhteydessä suoraan perjantaikokkiin, niin mietitään yhdessä. Kivaa siellä ainakin kokeilla oli :)

Kiitos myös kokkikurssien yhteistyökumppaneille. Tärkeimmässä roolissa ovat tietenkin veitset ja muut keittiövälineet. Kaarinalainen Heirol toimi kurssien virallisena välinetoimittajana. Jos olit kurssilla ja pidit heidän puukoista, kattiloista ja pannuista, niin voit vilkaista oheisesta linkistä, mitä muuta Heirolilla on tarjota. Hinta-laatusuhde on heidän tuotteissaan ylivertainen ja kestävät jopa ammattikäytössä. Julkaistaanpa sivuilla myös yhtä aika hauskaa blogia...

Tästä perjantaista eteenpäin kokki siirtyy Aurajokirantaan ja höyrylaivan kyytiin, joten ensi perjantain kirje on luvassa Ukkopekan kirjepohjalla.

Hyvää viikonloppua, iloista vappua ja ensi perjantaiseen!

T. Perjantaikokki

Ei kommentteja: