Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

15 kesäkuuta 2007

Aamupuuro ja sämpylät

Kotimaanmatkailkaa, hyvät suomalaiset!
Perjantaikokin kesään ei viiden viikon lomaputkea mahdu. Enkä sellaista ole tottunut kaipaamaankaan. Jokiranta, terassit ja laivat täynnä iloisia ihmisiä rentouttaa mieltä siinä missä rantalöhöilykin. Ja kirveelläkään ei minua saisi matkustamaan etelänmaiden turistirysiin, kun Suomen kesä on kauneimmillaan. Räntäsateella sitten.

Yritän kuitenkin mahduttaa kesään mökkiviikonloppujen lisäksi muutaman kotimaanmatkan. Arjen taakse jättäminen ja tutuista ympyröistä poistuminen tuntuu ihan aidolta lomalta, vaikka kyseessä olisikin vain viikonloppu.

Viime viikonloppuna lunastin antamani äitienpäivälahjalupauksen (kiireessä kun en kerennyt helyjä ostamaan), pakkasin perheen autoon ja suuntasimme kohti Porvoota. Emme olleet siellä koskaan käyneet ja onhan se yksi Suomen ykkösmatkailukaupungeista. Vanhakaupunki ei idyllisyydessään paljon Italian Sienalle tai San Gimignanolle häviä – jos häviää laisinkaan. Yöksi päädyimme Porvoonjokilaaksoon, Tukkilan tilalle. Napsahti oikein napakymppi! Täydellinen maalaisidylli, hevoset laitumella, pupuja ruokittavana ja kissa kurkkimassa vanhan lampolan kulmalta. Aurinkoa, ystävällinen isäntäperhe ja jokirannassa hiekkaranta.

Mutta parasta oli kuitenkin maalaisaamiainen. Kunnon ohrapuuroa ja isännän itse leipomia sämpylöitä. Tuli äidin sämpylät ja mummin puuro mieleen. Olimme myytyjä. Reseptitkään eivät ole salaisuuksia, totesi isäntä, ja kaivoi yläasteen kotitalouskirjan hyllystä ja käänsi esiin käytössä kuluneen leivontasivun. Sen, jossa piirretty, voimamieheltä näyttävä hiivanpala nostattaa taikinaa hiki hatussa. Siis sama resepti, josta on itsekin lukemattomat sämpylät tullut vaivattua.

Juttu ei siis ollut reseptin erikoisuudessa, vaan tuoreudessa ja leipojan iloisessa hyvän huomenen-toivotuksessa. Helppoa, kun sen osaa.

Mikäli kotitaloustunneista on aikaa, niin ohessa muistin virkistykseksi resepti sekä puurolle että sämpylöille. Kunnon aamiaisella jaksaa kesäkuumalla pitkälle iltapäivään!

Eikun leipomaan ja kotimaanmatkailemaan!

Aamupuuron resepti tällä kertaa linkkinä
Ohrapuuron reseptissä tärkeää oli emännän mukaan käyttää oikean merkkisiä ryynejä. Tukkilan Tilan purkin kyljessä luki Korpelan Mylly ja heidän sivuiltaan löytyikin puuroreseptin lisäksi muitakin kokeilemisen arvoisia ohrareseptejä.

Kunnon ohrapuuron resepti

Sämpyläresepti
Sämpyläreseptin taasen tarkistin äidiltäni, kun oli kotitalouskirja muutossa kadonnut.
- 2,5 dl vettä
- 2,5 dl maitoa
- 50 gr hiivaa
- ½ tl suolaa
- loraus siirappia tai 1 tl sokeria
- ½ dl öljyä
- 6-8 dl vehnäjauhoja
- 2 dl grahamjauhoja
- 1 dl leseitä (karkea)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen hiiva, sokeri ja suola. Sekoita, kunnes hiiva on kokonaan sulanut nesteeseen. Lisää jauhot aluksi puuhaarukalla pikkuhiljaa sekoittaen ja lopuksi vaivaa kunnolla kämmenellä. Lisää lopuksi öljy ja jatka vaivaamista, kunnes taikina ei enää tartu sormiin. Vaivaamisen jälkeen taikina jätetään kohoamaan peitettynä lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi. Leivo taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä pellille. Peitä vielä liinalla ja anna kohota n. 20 minuuttia. Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita.

Nauti lämpimänä - päälle nokare voita.

Vinkkejä kotimaanmatkailuun
Perjantaikokki on lahjomaton. Yksikään kirjeessä esitelty kohde, ruoka-aine tai vinkki ei ole päässyt mukaan rahalla. Ainoastaan hyvällä palvelulla tai vakuuttavalla maulla on saattanut päästä kirjeeseen vinkiksi muille. Siksi kehtaan vinkata myös hyvistä kotimaanlomavaihtoehdoista. Sen verran täytyy kuitenkin kotiseutua ja työnantajaa suosia, että omat vinkit esitellään ensiksi :)

Miniloma Turussa - hotelli, höyrylaivaristeily ja vaikka kesäteatteri
Juhannussuunnitelmat jo tehty? Tässä vinkki siihenkin...

Jos itään tekee mieli, niin erästä tilaa Porvoonjokilaaksossa kehtaa suositella!

Tukkilan Tila

Hyvää huomenta ja herkullista aamiaista!

TerveisinPerjantaikokki

08 kesäkuuta 2007

Kattin grillattu portobello-kanavarras

Grilli kuumaksi - nyt on jo kiire!
Jos et ole vielä sattunut huomaamaan, niin kesä on täällä jo. Mutta ei ole kauaa... Tämä meikäläisten kesä kun on katoava luonnonvara, sillä aina se hurahtaa ohi liian nopeasti. Vai monestiko olet elokuun lopussa päivitellyt, että olipas pitkä kesä. Hohhoijaa... Ei oikein millään ottanut loppuakseen...


Kesän rajattuun saatavuuteen on vain yksi lääke: käytä hyödyksesi joka hetki. Kesällä voit unohtaa perinteisen kalenteriajattelun. Syödä voi hyvin ja pitkään myös tiistai-illalla ja ei tarvitse aina olla lauantai, että voi kutsua vieraita kylään. Tätäkin kirjoittaessa ilta on vaihtunut jo perjantain puolelle ja viimeinen illallisvieras vasta sitoo kengännauhojaan eteisessä. Hienoa aikaa. Siis kesä ja arki-illat. Viikonlopuista puhumattakaan!

Eräs kuuluisa tv-kokki nimesi kesäkuun stressittömäksi kuukaudeksi. Kuukaudeksi, jolloin ei edes ruuanlaitosta kannata ottaa paineita. Ei tyhmempi idea, vaikka julkkikselta tulikin... :) eli helpot reseptit kunniaan, stressi vaikka juhannuskokkoon ja grilli lämpimäksi!

Niin, vielä yksi asia. Aina ei tarvitse keksiä itse. Keittiössä pärjää myös lainaamalla, varastamalla ja kopioimalla. Tämän reseptin sosialisoin omaan käyttööni viime viikonloppuna "klaanimme" keittiöinnovaattorilta, Kattilta. Kiitos näin jälkikäteen. Ruoka oli erinomaista :)

Kattin grillattu portobello-kanavarras
Ota huomioon, että kanat kannattaa laittaa marinoitumaan mielellään vuorokautta ennen. Jos sinulla on kiire, niin parikin tuntia riittää, mutta lisää silloin etikan määrää.

Ainekset
- 4 kanan rintafilettä pilkottuna neljään osaan
- 4 isoa sientä (portobelloa tai herkkusieniä) pilkottuna neljään osaan
- nippu uusia sipuleita
- paketillinen pekonia
- 1 dl rypsriöljyä
- 4 oksaa rosmariinia
- reilusti tuoretta basilikaa
- 3 rkl balsamicoviinietikkaa
- suolaa ja pippuria myllystä
- grillivartaita (puisia tai metallisia)

Sekoita öljy, etikka, rosmariini ja basilika marinadiksi. Rouhi joukkoon suolaa ja pippuria. Asettele kanat, sipulit ja sienet marinadiin ja anna marinoitua mielellään yön yli. Laita varrastikut (mikäli käytät puisia) veteen likoamaan, jotta ne eivät pala grillissä. Kokoa varras siten, että kierität sienet ja kanat pekoniin ja pujotat ne vartaaseen. Sitten pujota kanapalojen väliin kevätsipuleiden paloja.

Paista kanoja uunissa 200 asteessa n. 10-15 minuuttia (jotta kanat kypsyvät) ja viimeistele kuumassa grillissä vartaisiin herkullinen pinta. Tämän seurassa kuuluu tarjota juuri sitä mitä haluat. Erityisen hyvältä maistuvat uudet perunat tai kesäinen salaatti. Ja ehkä tilkka viiniä.

Kelpaa myös sukulaisille!
(testattu on)

Hyvää viikonloppua, aurinkoista sellaista!

TerveisinPerjantaikokki


Stressiä Jussista?
Tee niinkuin Katti, äläkä turhaan stressaa Jussia. Juhlan voi myös ostaa valmiina. Ukkopekalla olemme jo parikymmentä vuotta risteilleet ihailemaan presidentin kokkoa ja aina on laiva ollut lastattuna herkuilla, musiikilla ja loistavalla meiningillä. Jos siis etsit Juhannuskohdetta, niin pyydän lupaasi esitellä varteenotettavan vaihtoehdon...
Höyrylaivan Juhannus

01 kesäkuuta 2007

Loistokarin Lohi vaahterasiirappikastikkeella

Mihis se kevät vilahti?
Kalenteria katsoessani huomasin, että jotenkin pääsi kevät luikahtamaan alta ja kesäkuu yllättämään. Ensimmäiset merkit kesästä hikoiltiin jo alkuviikolla, kun lämpötila saaristossa ylitti 30 astetta. Tyypillistä kevätsäätä täällä etelässä.

Noin vuosi sitten käytiin perjantaireseptiläisten kesken armoton reseptikilpailu. Vastauksia tuli kymmeniä ja voittaja äänestettiin. Eräs kilpailuresepti ylsi jopa keittokirjaamme asti, nimittäin Velin siikakeitto. Kansanäänestyksessä voittajaksi selviytyi Tarun peruna-kylmäsavulohiherkku, joka voitti perjantaikokinkin yksinkertaisuudessaan.

Jotenkin resepti pääsi unohtumaan talveksi. Johtunee siitä, että se toimii parhaiten uusien perunoiden kanssa mökin laiturilla jalkojen lilluessa nilkkoja myöten rantavedessä ja auringon lämmittäessä täydellä terällä. Eli sääennusteen mukaan syömme sitä lauantaina :)

Seura-lehti pyysi viime viikolla perjantaikokkia auttamaan juhannusmenun laadinnassa ja löysin uudelleen tuon oivallisen reseptin. Eli nyt on siis kaksi kilpailureseptiä päässyt kansiin ja kirjoihin.

UUSI KILPAILU ALKAKOON! Haluatko sinäkin keittokirjailijaksi? Lähetä oma suosikkireseptisi perjantaikokille vastaamalla tähän postiin. Ruuan tulisi liittyä jotenkin saaristoon, kesään ja sillä saisi mielellään olla myös tarina kerrottavanaan. Reseptistä pitäisi riittää neljälle syöjälle - paitsi jos on erityisen hyvää. Kilpailuaikaa on 22.6. saakka. Neljän parhaan valinnan tekee raati, johon kuuluu perjantaikokki ja hänen pari miljoonaa erehtymätöntä makunystyräänsä. Mutta te saatte sitten äänestää niistä neljästä esimaistetusta sen parhaan.

Taru muuten! Muista hankkia Seuran Juhannuksen tuplanumero sukulaisille mökkituliaisiksi. Pääset tituleeraamaan itseäsi ruokakirjailijaksi :) Jos muutkin etsivät ideoita mökkiruuaksi, niin sieltä niitä löytyy!

Loistokarin Lohi vaahterasiirappikastikkeella
Meillä Vaakahuoneella toukokuu kului kesää odotellessa ja ruokalistaa viimeistellessä. Ensi viikon sääennusteet näyttävät jo siltä, että on pikkuhiljaa aika esitellä kesälistamme. Sen teen ensi perjantaina, mutta tässä maistiaiseksi vanha klassikko, jo 11 vuotta listallamme pysynyt savulohiannos. Ruoka on siis Vaakahuoneen perinteisiä herkkuja ja kuva valokuvaaja Pasi Leinon ottama.

Ruuan juju on makeassa kastikkeessa ja suolaisessa kalassa.

AINEKSET NELJÄLLE
- 4 lämminsavustettua lohimedaljonkia (tai 600 g lohta grillistä / uunista / pannulta)
- 1,5 dl kermaa
- 0,5 dl vaahterasiirappia
- 1 tl rosepippuria
- 1 rkl tilliä
- maizenaa suurustamiseen
- tilliä ja sitruunaa koristeluun

Kypsennä kala tai lämmitä savustettu kala. Kaada pieneen kattilaan kerma ja keitä, kunnes kerma on paksua. Pilko tilli kastiketta varten pieneksi ja murskaa rosepippurit. Kun kerma on sopivan paksua, lisää joukkoon n. minuutiksi siirappi, pippurit ja tilli. Mausta suolalla ja suurusta halutessasi maizenalla.

Lisukkeiksi sopivat esimerkiksi perunamuusi ja uunitomaatit.

Oikein aurinkoista viikonloppua!

TerveisinPerjantaikokki täält Aurajoe rannalt