Hyvän maun reseptit

Kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta jakaa täällä maukkaita saaristolaisreseptejä ja ideoita ruuanlaittoon herkullisilla terveisillä höystettynä! Reseptit ovat pääasiassa helpohkoja, nopeita ja normaalikeittiössä toteutettavia - mutta ennen kaikkea herkullisia! Hyvän maun välineissä kerromme erilaisia vinkkejä ruuanlaittoon ja keittiövälineisiin liittyen sekä esittelemme HeiRolin uusimpia tuotteita.

23 helmikuuta 2007

Chevrellä gratinoitu portobello

Linja lipsuu kuin kokin fillari rantatiellä
Talvi on taivaallista aikaa. Näillä pakkasilla extremeurheiluksi lasketaan jo 500 metrin pikakävely automarketin parkkipaikalla tai postin hakeminen ilman pipoa. Tai sitten fillarointi rantatiellä. Ei siis tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan elämyksiä etsimään. Mutta toisaalta, suomalaisen toinen jalkahan on aina etelän lomalennon liian pienessä jalkotilassa... Siksi silloin, kun on kaikkein kylmintä, on aika matkustaa välimeren maisemiin. Vaikkakin sitten lautasella.

Tämän perjantain resepti ei siis ole saaristolaisruokaa eikä kalaa. Lipsahti linja, mutta jos lipsuu, niin lipsukoon kunnolla!

Buon appetito!

Chevrellä gratinoitu portobello
Portobello on italiaa ja sanan tarkka käännös on "kannan kaunista". Ajattelin, että onpa hauska nimi ja koitin löytää sen alkuperän. En löytänyt. Sen sijaan löysin eri sienten suomalaisia nimiä, kuten hytyrypykkä tai kalvashaprakas. Päätin lopettaa etymologiset tutkimukset ja ruveta kokkaamaan portobelloja. Tuntui järkevämmältä puuhalta.

Tämä resepti hurmaa helppoudellaan ja etelän maullaan.

AINEKSET NELJÄLLE (riittää esim. alkupalaksi)

- 4 isoa portobello-sientä
- 350 g chevreä (isosta kiekosta)
- rucolaa, tammenlehvää tms. salaattia
- 2 rkl pesto
- 2 rkl oliiviöljyä
- 3 rkl vin cottoa
- suolaa ja mustapippuria myllystä

VALMISTUS

Leikkaa portobellojen jalat irti lakista. Siivuta ne. Laita lakit ylös alaisin uunipellille ja lado siivutetut jalat lakkien alapinnalle. Leikkaa chevre neljään siivuun ja laita jokaiselle lakille yksi siivu. Paista uunissa 250 asteessa n. 10 minuuttia tai kunnes juusto rusehtaa.

Asettele lautaselle salaattipeti. Ripottele salaatille hieman vin cottoa (tai oliiviöljyä ja balsamicoa). Rouhi päälle pippuria ja suolaa. Jatka pestoa parilla ruokalusikallisella oliiviöljyä. Nosta sienet suoraan pelliltä salaattipedille ja koristele annos ripottelemalla pestokastiketta sinne tänne.

Kypsyys on oikea, kun juusto rusehtaa ja silti sienessä on vielä puruvastusta.

Sitten ei muuta kuin punaviiniä pullo ja ajatukset Italiaan! Saaristoon keritään taas ensi viikolla.

Kiinnostaako kokkikurssi saaristossa?
Vielä on jonkin verran tilaa kaikissa päivissä. Päiviähän on kolme keväällä ja lisätiedot löydät alla olevasta linkistä! Linkki vie Herrankukkaron sivuille.Tavataan Herrankukkarossa!Mukavaa viikonloppua ja ensi perjantaiseen. Lisätietoa kokkikursseista

Terveisin kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta

21 helmikuuta 2007

Siikaa parmakinkun, punajuuren ja kukkakaalikuskuksen kera

Perjantairesepti ja oma tytär
Mitä yhteistä niillä on? Tytär on kokin ikioma lapsi ja siltä myös perjantairesepti välillä tuntuu. Joka kerta, kun tyhjän kirjeen avaa eteensä, tuntuu siltä kuin ruudulle pitäisi saada aikaiseksi jotain henkilökohtaista. Ainoastaan aidot ajatukset ovat kiinnostavia. Vaahtokarkkimainen markkinointiteksti ei toimi ja takertuu kitalakeen. Tytär ja kirje ovat siis kokille kovin henkilökohtaisia asioita. Myönnettäköön myös pomolle...Harva tietää, että muutakin yhtäläisyyttä on. Ensimmäinen perjantairesepti syntyi 29.11.2005 ja on siten vain 12 päivää omaa tytärtä vanhempi. Molemmat ovat siis reippaita ja joskus yllättäviäkin yksivuotiaita. Kummatkin hakevat vielä sitä omaa linjaansa, mutta selkeät luonteenpiirteet ovat jo nähtävissä.Erojakin on. Kokki on tällä hetkellä Ranskassa, ensimmäisellä matkalla ilman tytärtään. Kova paikka - kokille. Tytärtä ei voi kasvattaa etänä, mutta onneksi edes perjantairesepti ja sen myötä yli 7000 ystävää on matkalla mukana.Koskaan ei voi tietää, mitä omasta tyttärestä tulee, mutta aavistella voi. Hyvältä näyttää. Ja monien Matkamessuilla treffattujen "perjantaireseptiläisten" palautteistakin voisi varovaisesti päätellä, että kauhea häirikkö ei reseptikirjekään ole. Joskus jopa odotettu perjantaivieras.Kiitos kaikille sähköpostiosoitteille, joille messuilla sain kasvot. On kiva nähdä aina välillä, kenelle kirjoittelee :) Toivottavasti jatkossakin kirje tuo hymyn naamalle, kuten innokkaan yksivuotiaan kuuluukin!

Ja takaisin päivän epistolaan...
...kuten sanonta kuuluu. Kokilla on tapana puhua lyhyesti ja ytimekkäästi. Kuten myös tänään :)Tämän viikon resepti syntyi viime viikonloppuna saaristossa, kun pakkasta oli -7 astetta, meri avoinna ja tuuli puhalsi myrskylukemissa kerryttäen kymmeniä kiloja jäätä kokin verkkoveneeseen. Siiat saatiin merestä, kiitos appiukon sormien pakkaskestävyyden. Muuten olisi herkku jäänyt syntymättä. Lisukkeena tarjotaan pari ennenkin reseptikirjeissä esiteltyä kokin suosikkia, mutta kun hyviä ovat, niin olkaa hyvät jälleen kerran.

Siikaa parmakinkun, punajuuren ja kukkakaalikuskuksen kera

AINEKSET (neljälle hengelle)
- 4 siikafilettä suomustettuna
- yksi iso keltasipuli
- 15 lehteä basilikaa
- 4 siivua parmakinkkua
- voita paistamiseenPunajuuret
- 2 isoa punajuurta
- hyppysellinen salviaa
- voita paistamiseen

Kukkakaalikuskus
- keskikokoinen kukkakaali
- keskikokoinen keltasipuli
- oliiviöljyä paistamiseen
- sahramia tai kurkumaa

Lisäksi kaikkiin merisuolaa ja mustapippuria myllystä.

ESIVALMISTELU
Keitä punajuuret kypsiksi. Kuori ja pilko ne siivuiksi. Pilko sipulit pieneksi. Kuullota miedolla lämmöllä. Ota puolet sipulista syrjään ja säästä se kuskukseen. Pilko basilika ja lisää loppujen sipulien kanssa pannulle. Paista vielä hetki. Leikkaa kukkakaalista sisus pois ja laita loput tehosekoittimeen. Aja koneella "ryynimäiseksi" (kestää muutamia sekunteja). Voit vaihtoehtoisesti pilkkoa kukkakaalin puukolla erittäin pieneksi. Laita kalafileet pellille leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Jauha fileiden pinnalle suolaa ja mustapippuria ja levitä sipuli-basilikaseos tasaisesti fileille. Laita koko komeuden päälle siivu parmakinkkua.

ITSE VALMISTUS
Lämmitä uunin grillivastus 240 asteeseen. Lämmitä kaksi pannua, toinen punajuurille ja toinen kuskukselle. Laita kalat uuniin n. 7 - 10 minuutiksi (riippuen kalojen koosta). Paista sillä välin punajuuria kevyelti voissa. Mausta suolalla, pippurilla ja salvialla. Paista kukkakaalia oliiviöljyssä muutama minuutti kohtalaisellä lämmöllä. Lisää joukkoon sipuli ja mausta suolalla, pippurilla ja sahramilla.Kokoa annos ja herkuttele.

Ranskanmaalta teitä tervehtien kokki (Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta)

Lämmin savukalasalaatti ja sitruunaista jogurttikastiketta

Kokki on salaattifriikki
Mikään ei ole mukavampaa, kuin kierrellä kesällä torilla ja ihmetellä rantapallon kokoisia salaatinkeriä ja muita maan herkkuja. Talvellakin salaatinhimo iskee aika usein ja silloin salaatti saa kaverikseen hieman tuhdimpaa seuraa. Tällä kertaa vein suoraan savustusuunista palasen lohta, mutta esim. siika, silakka tai muutkin rasvaiset kalat käyvät.Salaattejakin onneksi saa ympäri vuoden. Tammikuussa ruukkusalaatit tosin toimivat lähinnä kauppareissun huvituksena kaikessa pienuudessaan. Jäävuorisalaatti puolustaa paikkaansa talvisin rapeutensa ja hintansa puolesta oikein ansiokkaasti. Ja rapeaa seuraa se saa myös iduista.

Lämmin savukalasalaatti ja sitruunaista jogurttikastiketta

AINEKSET
Neljälle hengelle tarvitset

- neljä palaa savukalaa (esim. lohta), n. 120 g / pala
- salaattia, esim. yksi reilu kerä jäävuorisalaattia
- 6 luumutomaattia
- 150 g ituja (esim. mung-pavun ja linssien idut sopivat hyvin)
- 1,5 dl kivettömiä oliiveja
- 4 kanamunaa- ruokajogurttia (tai kermaviiliä)
- vajaa 1/2 sitruunan mehu
- hyppysellinen kuminansiemeniä
- oliiviöljyä
- Maldon-suolaa
- mustapippuria myllystä

VALMISTUS

Mikäli kala ei ole juuri savustusuunista tullut, niin laita se lämpiämään 200 c uuniin n. 10 minuutiksi. Keitä kananmunia n. 8 minuuttia ja jäähdytä ne. Pilko lohkoiksi. Revi salaatti suupalan kokoisiksi paloiksi. Huuhtele ja valuta tai linkoa kuivaksi. Pilko tomaatit lohkoiksi. Kokoa annos siten, että alle tulee salaatti, sitten tomaatit ja kananmunat. Ripottele päälle oliiveja ja ituja. Mausta salaattipohja nyt hyppysellisellä Maldon-suolaa, parilla rouhaisulla pippuria ja tilkalla oliiviöljyä.Purista puolikkaasta sitruunasta mehu ja kaada se jogurtin joukkoon. Tarjoa jogurttikastike erillisestä kiposta kullekin ruokailijalle erikseen. Koristele jogurttikastike kuminansiemenillä.Nosta kuuma kala salaattipedin päälle ja herkuttele!

Terveisin kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta

Avomalliset lohipiirakat neljälle

Eläköön naistenlehdet!
Turhaan me miehet ylenkatsomme naistenlehtiä. Niissä on aika usein ihan täyttä asiaakin. Nyt en tarkoita jokakeväisiä "kymmenen keinoa bikinikuntoon" tai "testaa suhteesi laatu tällä sudokulla" -tyylisiä artikkeleita, vaan artikkeleita, jolla siitä bikinikunnosta pysytään erossa. Siis hyvää ruokaa käsitteleviä juttuja. Nyt en muista mistä lehdestä vaimo reseptin bongasi, mutta kunniaa en tästä reseptistä voi ottaa itselleni. Jouluna kokeilimme ja sen jälkeen olen sitä usein ajatellut. Sen verran on hyvää :)Eikö muuten ole ristiriitaista, että naistenlehdissä alkaa heti laihdutusjuttujen jälkeen ruoka-artikkelit? No, pitänee vain todeta kuten "iso-appiukkoni", että ei naisia pidä ymmärtää - niitä pitää rakastaa! Fiksu mies...


Avomalliset lohipiirakat neljälle

Taas tuli nälkä tätäkin illallista muistellessa. Ei kai auta kun huomenna hakea kaupasta tai pakkasesta:

- 2,5 voitaikinalevyä
- kahdeksan siivua graavi
- tai kylmäsavulohta
- kaksi kananmunaa keitettynä
- 1 dl keitettyä riisiä (tai riisipuuroa)
- voita
- tilliä
- yksi kananmuna voiteluun

VALMISTUS

Leikkaa kaksi taikinalevyä puoliksi, jolloin saat neljä minipiirakan pohjaa. Kasaa pohjille n. 1 rkl keitettyä puuroriisiä (ei ihan laitoihin saakka). Levitä riisin päälle puolikas keitetty kananmuna siivutettuna ja kananmunan päälle lohisiivut. Leikkaa viides voitaikinaneliö neljään siivuun ja "venytä" siivu kunkin neliön yli - kulmasta kulmaan. Kostuta taikinaa hieman ja paina päät kulmiin kiinni. Voitele piirakat kananmunalla.Paista uunissa 225 asteessa, kunnes pinta rusehtaa kauniisti (n. 10 min). Pilko sillä välin 2 rkl tilliä hienoksi. Sulata voita 0,5 dl ja sekoita sula voi ja tilli keskenään. Kun piiraat tulevat uunista, voitele ne tillivoilla. Tarjoa heti ja nauti!

Terveisin kokki Herrankukkarosta ja höyrylaiva s/s Ukkopekalta